18.6.12

Kapadokya (2. Gün)

Kapadokya yürüyüş haritası
Ürgüp Meydanı
Finaller nedeniyle bir türlü yeni yazıyı yayınlayamadık. Neyse ki kurtulduk da kaldığımız yerden devam ediyoruz :) Kapadokya bölgesinde birkaç otobüs güzegahı var: Biri Nevşehir-Uçhisar-Göreme-Çavuşin-Avanos güzergahı (saat başı), bir diğeri Avanos-Çavuşin-Göreme-Ürgüp güzergahı (saat 9,11,13,17,19) ve son olarak da Ürgüp-Göreme-Çavuşin-Paşabağı-Zelve-Avanos güzergahı (saat 10-12-16-18). Öğrenciyseniz 2 TL değilseniz 2.5-3 TL arasında değişiyor. Kapadokya'daki bu 2. günümüz gezimizin tabiri caizse "efsane" günüydü. Kahvaltımızın ardından Avanos-Ürgüp hattının otobüsüne binmek için yollara düştük. Beklerken Yunanlı birkaç kişiyle tanıştık oldukça garip tarzları ilgimizi çekmişti. Kapadokya'nın en meşhur yerleşim yerlerinden birisi kuşkusuz Ürgüp'tür. Biz de güne Ürgüp ile başladık, otobüsten inince etrafta biraz gezindik ve en yüksek nokta olan Temenni Tepe'ye gittik. Burası Ürgüp'ü, çevresini görebileceğiniz güzel bir seyir alanı. Tepenin yamaçlarında yer yer zayıflamış kayalar var. Yani her an kaya düşme tehlikesi mevcut. Biz oradan geçerken bu zayıf kayaları kontrollü şekilde düşürüyorlardı. Zaten kaya düşmeleri sebebiyle Kapadokya'da boşaltılmış köyler oldukça çok, misal Zelve ve Çavuşin. Ürgüp'te konaklar yaygın ve çok güzeller. Etrafa bakınca sönük kalsa da Asmalı Konak dizisinin çekildiği konağa gittik. Sağlam bir hayranı değilseniz hiç girmenizi önermem çünkü hiçbir şey yok, sadece mutfağa ve yatak odasına girebiliyorsunuz. Açıkcası hayal kırıklığına uğradık, en azından avluya çıkmayı istemiştik.
 

Temenni Tepe'den manzara



Asmalı Konak








Mehmet Akif Ersoy Parkı







Ürgüp Müzesi
Ürgüp'teyseniz mutlaka Ürgüp Müzesi'ne uğrayın. Mehmet Akif Ersoy Parkı'nın içinde bulunan müze bilgi verme açısından çoğu bu tip küçük müzenin ilersinde. Bazı eserle ilgili bilgileri yanına uzunca yazmışlar. Müslümanlık ve Hıristiyanlık ile ilgili eserler ağırlıklı olsa da önceki dönemlere ait insan yapımı eserler ve hatta mamut dişi fosilleri bulunmakta. Ürgüp'ten ayrılmadan yürüyüşümüzde bizi ayakta tutacak gıdaların alışverişini yaptık. Kuruyemişçiler pahalı ancak çok yaygınlar ve çeşitli yemişler satıyorlar. Eğer kuruyemiş tarzı şeyleri seviyorsanız herhangi birine girin, almanızı tavsiye etmeme gerek yok zaten alacaksınız :)

Mamut dişi fosili

El yazması Kuran-ı Kerim
Otobüsle Zelve Örenyeri'ne geçtik. Üç vadiden oluşan, harika kaya şekilleri olan doğa ve insan harikası bir yer. Gezdiğimiz her yer bizi büyüledi ancak Zelve'nin büyüsü ayrıydı. 1952'ye kadar burada insanlar yaşarmış ancak erozyon nedeniyle terk edilmiş. Vadilerde kiliseler, şaraphaneler, köy meydanı ve bir de cami bulunmakta. Caminin minaresi bilindik camilerden çok farklı, erken Osmanlı devrine ait baldaken tarzda yani dört sütunlu ve sivri uçlu. 9-11. yy. yapılarının bulunduğu örenyerinde heryeri gezdik. Büyük kaya oyuklarına girip içindeki geçitlerden üst kısımlara çıktık. "B" bıraksaydı sanırım kayaların içinde geze geze Göreme'ye kadar giderdik :)


Cami

Fotoğrafları bol bol koyuyoruz ama orada olmanın tadı hiçbir fotoğrafta yok. Belirtmek istediğimiz başka bir konu da, biz sağlam yürüyüş ayakkabıları giyiyoruz, boyunluklar, şapkalar takıyoruz, yanımızda bilimum enerji verici yiyecekler, sular var elin gavuru ayağında parmak arası terlikle tiril tiril geziyor, hayret ediyoruz. Topukluyla gelen Türklere de hayret ediyoruz :)

Bu noktadan sonra yaklaşık 15 km yürüyeceğimiz asıl planladığımız rotaya başladık. Zelve-Paşabağı arası pek yok, kurumuş bir nehir yatağının içinden etrafı seyrede seyrede yürümeye başladık. Paşabağı'na geldiğimizde o ana kadar hiç adam akıllı peribacası görmediğimizi farkettik. Çünkü buradakiler görünümünü koruyan en mükemmel peribacalarıydı. Peribacalarının arasında bir tane kilise bulunuyor. 15 metrelik peribacalarına hayranlıkla bakarak ilerideki seyir alanına çıktık. Seyir yeri beyaz kayadan oluşmuş, hava güneşli olduğundan da çok göz alıyor ve yakıyor ama manzarası eşsiz. 

Çavuşin Kilisesi
Çavuşin'e olan yürüyüşümüz de bu noktadan başladı. Yürüyüşlerimizde ana yoldan uzakta, genelde arazide yürümeyi tercih ettik. Acaba neredeyiz dediğimiz çok oldu. 1 km ilerideki tepeyi aşınca Çavuşin'e ulaşacağız, dedik. Aştık "hmm demek şu tepeyi aşınca Çavuşin'e ulaşacakmışız" dedik. Yine aştık ve nihayet ulaştık. Girişte Çavuşin Seramik Çanak Atölyesi'ne uğradık. İçinde çeşit çeşit seramikten ürünler var, eğer Türkseniz etiketin yarısı olduğunu unutmayın (-İngiliz mi? Çak, 5 bin çak :) Buradan çıkınca yürüyüşümüzün dönüm noktasına ulaşmıştık. Çünkü "B" de cayma belirtileri, "otobüse mi binsek" cümleleri görülmeye başladı. İkna çabalarının yanında o an şifa gibi gelen soğuk yayık ayranı da eklenince caymalar yerini isteğe bıraktı. Hemen girişteki Çavuşin Kilisesi'ne girdik. Müze kart olduğundan müze girişlerinde sıkıntımız olmadı ama 8 TL bize pahalı geldi. Çeşitli geçitlerle farklı odalara çıkılan kilisedeki sahneler görünümünü koruyabilmiş. Buradan Çavuşin'in çıkışındaki Vahtizci Yahya Kilise'sine geçtik. Bölgedeki en eski (8. yy) kilise özelliğini taşıyor. Zaten yakın geçmişte tavanda bir çöküntü olmuş. Biz maalesef aşağıdan bakabildik ama çevredeki en büyük kiliselerden biri olduğu belli. 

Vaftizci Yahya Kilisesi
Çavuşin'den 4-5 km uzaktaki Göreme'ye yürümeye devam ettik. Anayolun ilersindeki toprak yoldan gittiğinizde Kızıl Vadi ve Gül Vadisi tabelalarını görebilirsiniz. Her vadide görülecek güzel yerler var ancak biz Gül Vadisi'ne biraz sokulup tekrar yolumuza devam ettik. Artık bidaha ki gidişlerimizde vadi yürüyüşleri gerçekleştiririz :) Bu gün ki gezimize noktayı çok daha romantik bir şekilde koyacaktık ama tüm gün açık olan hava gün batımına doğru kapanmaya başladığından pansiyonumuza dönmeye karar verdik. Pansiyonumuzun terasında akşam yemeğimizi yemek için oturduk. Günün tüm yorgunluğu üzerimizdeydi ama heryeri istediğimiz gibi doya doya gezmenin hazzı harika bir duygu. Gezi gruplarındaki gibi hiç kimsenin yönlendirmesi olmadan, bize ne yapmamız gerektiği söylenmeden, sadece ama sadece kendi istediklerimizi yapmak gerçek özgürlüğün tarifinden başka bir şey olamaz...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder