29.3.13

Eskişehir'de ve Isparta'da Boza Nerede Yenir

Boza çoğumuzun küçüklük anılarında yer etmiştir. Gece uykunuzu “booozaaa” naralarıyla bozup sizi korkutan bozacılar olmuştur. Bu sıvımsı şey önünüze gelince tarçını öksürtür, tatlı diye beklediğiniz tadı yüzünüzü ekşitir. Böyle de gariptir ilk içen için.  Yalnız alışırsanız yandınız. Çünkü hakikisini bulamazsınız. Hani olur da markete gidip raftan alayım da yiyeyim derseniz boşuna uğraşmayın çünkü ilk kaşıkta “bu ne?” diyeceksiniz.


Maalesef benim ilk deneyimim de marketten oldu (T). Hiç sevmedim de içmedim de ta ki Eskişehir’deki Karakedi’ye gidene dek. “B” oraya da gitti ancak hâlâ sevmiyor, demek ki bozayı hiçbir zaman sevmeyecek :)


Karekedi bozacısı köklü, halk tarafından bilinen, hakikaten “boza” yapan bir dükkân. Burası küçücük olmasına rağmen ne zaman gitsem dolu oluyor. Bu sayede boza sürekli tükendiğinden yaz-kış yapılıyor. Genelde bozacılara gittiğinizde “şuan dondurma satıyoz yeğenim boza kışın çıkacak” gibi diyaloglar burada yaşanmıyor. Bozayı ekşi diye biliriz ama esasen öyle değilmiş. Karakedi’de de ekşi satılmıyor. Sebebi ise talep. Ayrıca tatlı aldığınız bozayı ekşiye çevirebilirken tam tersi mümkün olmuyor. Sonuçta bu bir damak zevki, kimimiz ekşisini severken kimisi tatlısını sever. Tatlı seviyorsanız hiç kaçırmayın. Ekşi seviyorsanız da şunu yapabilirsiniz: Karakedi’den aldığınız bozayı güneş ışığında (kışın kalorifer üzerinde) bırakın ve ekşimesini bekleyin. Çok bekletirseniz mayasından dolayı alkollenecektir(%3 civarında. Karakedi’de akşama kadar kalırsa alkolleşir dediler başka yerde 8-10 gün dediler aradaki uçurumu çözemedik). Eğer rengi değişirse çok az şekerli su ekleyip karıştırın. Son bir uyarı: Yazın eve götürüp yemek istiyorsanız termosla götürün.

Isparta’daki Günnaz bozacısının dediği gibi; boza işi kültür işi. Tabi ki içmeyen kültürsüz değil ama buradaki kasıt, bir yerde bozanın tutmasını istiyorsanız oranın bozayı bilmesi-öğrenmesi gerekiyor. Günnaz bozacısı amca da bu kültürün Isparta’da olmamasına dem vuruyor haklı olarak. Kendisi Karakedi kadar Türkiye çapında meşhur değil ama “bilen biliyor” derler ya aynen öyle. Bize de Ankara’daki tanıdıklarımız önermişti, gittiğimizde de Antalya’dan bunun için geldik diyen bir çift çıkmıştı (biz de inanmıştık :) . Burada bozayı kışın bulabiliyorsunuz. Kışın da ne çok geç ne çok erken gitmelisiniz. Erken giderseniz kapalı, geç giderseniz boza bitmiş oluyor. Ayrıca tadına göre çok pahalı. Karakedi’de bardağı 1.25 TL iken burada 2.50 TL. 

Eskişehir'deki Karakedi Bozacısı bize göre daha güzel olduğu için konumda tam yerini paylaşıyoruz (yalnızca bir yer paylaşıldığı için). Günnaz Bozacısı ise Isparta Valiliği'nin oradaki Ziraat Bankasının olduğu sokakta. (1008. sokak - 1032. sokak kesişimi).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder